Nya Torget - en animationsmiljö

Stadshotellet med det ödsliga torget i förgrunden.

Glasskiosken. Här säljs enbart Klings glass, färdiga pinnar och strutar eller lösa kulor i olika smaker i olika smaker. Glassen tillverkades ursprungligen i Mariestad, numera av Falköpings mejeri, och den är jättegod!

Korvkiosken ingår i någon korvkioskkedja för närvarande vad jag har kunnat förstå.

Kioskerna som står längs ena sidan av torget är klädda i blank stålplåt och på sidorna är det glaselement. I minivarianten är de gjorda av en skokartong delad i två bitar som sprutlackerats med fälgfärg och på sidorna är det en bubblig plast som IKEA säljer för att ha i kökslådor.

Verklighetens parkbänkar.

Soptunnor med Mariestads stadsvapen. Miniatyrvarianten gjordes av tomma vitaminburkar och bokstäverna i relief fixade modellprojektets yngsta deltagare (6 år) genom att leta fram rätt bokstäver ur en påse pastabokstäver.

Fontänen med sin skulptur är skapad av Per-Erik Willnö.

Blomarrangemangen, lite bedagade så här i slutet av sommaren.

Västtrafik har några olika varianter på busskurer, men just den som står vid Nya Torget har gröna stolpar och välvt tak.

Sittmöbeln som står vid korvkiosken.

Ung kultur såsom tex grafittikonsten spelar en stor roll i konstsatsningarna 2010 och -11. Lindas bil fick ny färg under vernissagen.

En tillfällig verkstad på Kärnsjukhuset. Anna och jag gjorde ca 30 stommar till dockor. Fötterna fick vi bakläxa på, de behövde vara större för att fungera under animationsfilmningen. På bilden syns också de första försöken att göra träd, buntat blåbärsris som målats, men dessa vissnade tyvärr...

På verklighetens torg ligger gatstenar i stora rutor omgärdade av granitblock. Ca 8000 bitar, 1 x 1 cm, av äggkartongslock + större bitar till stenblocken klippte vi ut och limmade upp på ark. totalt mäter torgplattan 1 x 1,20 m, sedan tillkommer ytterligare yta för gator utmed de två sidorna som har fasader.

Målning av gatstenar på en så här stor yta måste ske lite rationellt, det går inte att pilla sten för sten. Så det fick bli pensel första lagret som blev ljusgrått, därefter svamp med i tur och ordning mörkgrått, rosa och silver, det sista enbart på gatstenarna, granitblocken fick klara sig utan silverlagret.

Tillverkning av gatubeläggningen, stora kartonark målades grå och beströddes med vanligt strösocker, lite väl mycket socker här och var.

Ett av alla arbetsmöten på Stadslaboratoriet. Lisbeth, Anna, Gunilla och Leif sysslar med lite av varje. De vita spretande pinnarna som står på bordet är flaggstänger på tork.

Lisbeth gör blomsterarrangemang av diverse konstgjorda växter. Planteringskärlen är gjorda av medicinmuggar och tunna remsor av kartong, brunmålade.

Utsikt från pysselvrån mot resten av konsthallen.

Stomme till en parkbänk som står på materialet till sittbrädorna - ett bordsunderlägg.

En av de sex färdiga parkbänkarna. I verkligheten har parkbänkarna armstöd, i hastigheten kom vi inte på hur dessa skulle tillverkas, så det fick bli armstödslöst.

Förskolan Regattan besökte Stadslaboratoriet i precis lagom tid för att få ställa ut parkbänkarna.

Den docka som jag s a s agerade med i filmen. Hon leder en ko, lite udda på ett torg.

Lägg märke till "Fru Gårman-skylten i bakgrunden! Tom Nelson har tagit det här fotot.

Mariestadsbon Karl-Gustaf Gustafsson (se länk i den inledande texten) har tecknat många av vägverkets skyltar. I en intervju med honom läste jag att den skylt han är mest nöjd med är den som visar var badplatser ligger.

Synskadad docka som är i tuffaste laget, visade det sig vid filminspelningen.

Annie tillverkade en riktig KB3-skrivmaskin till en docka.

Instrumenten tillverkades under filminspelningen. Av några korkar, armerad silvertape och tops, bl a.

Skulpturen i fontänen är en fotoutskrift som limmats på kartong. Ett mödosamt arbete att sedan skära ut den! I fontänen finns förstås vatten, alltså plast och där flyter en liten segelbåt. Vi vill ju att torget ska vara en plats att ha roligt på!

Punkaren väntar på bussen.

Bordet vid korvkiosken som det såg ut i mitt minne...

Rullstolen som jag tillverkade till torgmodellen. Av pappersklädd ståltråd, kryddburkslock och knappar bl a.

Modellens fina grafittimålade bil. Erik S lånade ut den och Anna K målade den.

Vår tillfälliga verkstad på biblioteket, vi fick några bord senare.

Animationsövningens första del innebar leranimationer. Hilda, Simon och Hannes gör figurer.

Torget är fyllt med liv och rörelse. Men när vi skulle börja filma fick vi ta bort alla dockor och fordon, sen var den en scen i taget som gällde. På bilden syns årtalet "2011" inmålat ( i verkligheten står det "1957" och på ett helt annat ställe) samt rutor för ett schackspel, inte heller detta finns i verkligheten.

Tystnad, tagning! Nej, så illa var det inte. Men visst krävdes det en del koncentration. Här är det Sylvia och David som gör sin scen, och Tom håller koll i datorn.

Annies scen, segelbåten kantrar i fontänen.

Här är det Lasse och Tim som gör en scen med "headbangande" publik framför musikscenen.

En linjebuss anbefalldes. Och ja, varför inte? Här skär Sofia ut delarna.

Den färdiga bussen. Dekalerna kommer från busskvitton ur min plånbok!

Översiktsbild lite från ovan.

De möbler som står framför glasskiosken sommartid är av vit plast. Våra möbler är av ståltrådsställningar från bubbeldrycksflaskor och har dynor klädda med ett tygtryck från Klings glass logga. Vita bordsskivor blir lätt irriterande för ögonen om det är skarpt solljus, så våra bordsskivor är röda, lock från burkarna som använts till papperskorgar.

Det lilla torgståndet tillverkades under filminspelningsdagarna. Varje onsdag och lördag är det torghandel i Mariestad.

Den kombinerade scenen/handikapptoaletten/ skateboardrampen finns inte i verkligheten, tyvärr, men bygger på förslag som kommit in till Stadslaboratoriet. På framsidan av byggnaden finns dörrar som rymmer förvaring av leksaker och schackpjäser.

På baksidan av scenen finns en handikapptoalett.

Tom Nelsons foto. Handklappningsscenen med alla fina flaggor. Handklappningen är en demonstration för demokrati i Vitryssland, och har förekommit ett antal gånger under sommaren på det riktiga torget. Varje flagga representerar de olika länderna som var representerade under konstkursen.

Tom Nelsons foto igen. Den här filmscenen inger nästan lite Hitchcockkänsla, när tidningen zoomas in från andra hållet ser man en artikel om mig!

Mariestads-Tidningen gjorde ett litet reportage Leif, Anna, Keith och Tom kom på bild i tidningen.Visst är det en fin bild?

Liten återträff - på torget förstås!

Fontänen Vänerskutans bassäng är mycket sittvänlig vid glassätning!

En gammal bild från Nya Torget. Alla byggnader som syns inklusive kiosken är borta sedan länge.

Silon i Mariestad hamn 4/9 2010. Varje gång man kom till silon under sommaren var det nya motiv.

Modellprojektet Nya Torget handlar om Mariestad. En gång stolt residensstad med stort inslag av landsbygds- och landsbygdskultur och några stora tongivande industrier, sedan några år tillbaka lite vilse sedan Skaraborgs län sugits upp i Västra Götalandsregionen. Landsbygden måste satsa på stordrift och industrierna krymper. Ett påtagligt tecken på förändringarna var när den stora silon i hamnen skulle rivas. Några såg det som en möjlighet att sätta Mariestad på kartan genom att göra ett graffitiprojekt först:
http://graffitimariestad.se/
Sommaren efteråt, 2011, följdes detta upp med en högskolekurs och en tillfällig konsthall i centrala Mariestad där målet var att utforska staden och gemensamt ta riktning mot framtiden
http://www.stadslaboratoriet.se/
En av alla de grupper som uppstod i Stadslaboratoriet var Modellgruppen vars främsta uppgift var att bygga en Mariestad-miljö för att göra en animerad film i. Vi valde att göra en modell av Nya Torget därför att torg är platser med så mycket möjligheter till aktiviteter och möten.

När jag första gången gick till Stadslaboratoriet för att diskutera projektet kunde jag verkligen inte ana hur omfattande och roligt det skulle bli. Fort skulle det gå också, drygt en månad hade vi på oss. Vi tog oss en plats i Stadslaboratoriets lokaler (Systembolagets gamla lager), och där satt vi och jobbade med allt det som behövs för att ett torg - egentligen en stor platt yta - ska bli full av liv och verksamhet. Förutom arbetstimmar i konsthallen blev det också en hel del studier av verkligheten - Nya Torget. Ambitionen var inte att göra en exakt modell av torget, utan en rolig och lekfull inspelningsmiljö där man ändå tydligt kunde känna igen sig. Stadshotellet blev i modellen knallrosa, i verkligheten är det blekgult. Budgeten för projektet var nästan obefintlig, och det mesta är gjort av återvinningsmateral, det har till viss del styrt utseendet på detaljerna. Inför filminspelningsdagarna flyttades torgmodellen till biblioteket och där ska den förhoppningsvis visas upp för besökare framöver.

Här är ytterligare några länkar som kan vara av intresse:

Om konstnären som skapat fontänen med skulpturen, "Vänerskutan" :
http://sv.wikipedia.org/wiki/Per-Erik_Will%C3%B6

Om Mariestadsbon KG Gustafsson som gjort många av de vägskyltar som finns i Sverige:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10873566.ab

Om Mariestad i största allmänhet:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mariestad

Och här kan man se hur Nya Torget ser ut just nu - via webkamera från stadshuset:
http://www.mariestad.se/Mariestad/Startsida-Mariestad/Toppmeny/Om-Kommunen/Webbkamera.html