Nya Torget - en animationsmiljö

Modellprojektet Nya Torget handlar om Mariestad. En gång stolt residensstad med stort inslag av landsbygds- och landsbygdskultur och några stora tongivande industrier, sedan några år tillbaka lite vilse sedan Skaraborgs län sugits upp i Västra Götalandsregionen. Landsbygden måste satsa på stordrift och industrierna krymper. Ett påtagligt tecken på förändringarna var när den stora silon i hamnen skulle rivas. Några såg det som en möjlighet att sätta Mariestad på kartan genom att göra ett graffitiprojekt först:
http://graffitimariestad.se/
Sommaren efteråt, 2011, följdes detta upp med en högskolekurs och en tillfällig konsthall i centrala Mariestad där målet var att utforska staden och gemensamt ta riktning mot framtiden
http://www.stadslaboratoriet.se/
En av alla de grupper som uppstod i Stadslaboratoriet var Modellgruppen vars främsta uppgift var att bygga en Mariestad-miljö för att göra en animerad film i. Vi valde att göra en modell av Nya Torget därför att torg är platser med så mycket möjligheter till aktiviteter och möten.

När jag första gången gick till Stadslaboratoriet för att diskutera projektet kunde jag verkligen inte ana hur omfattande och roligt det skulle bli. Fort skulle det gå också, drygt en månad hade vi på oss. Vi tog oss en plats i Stadslaboratoriets lokaler (Systembolagets gamla lager), och där satt vi och jobbade med allt det som behövs för att ett torg - egentligen en stor platt yta - ska bli full av liv och verksamhet. Förutom arbetstimmar i konsthallen blev det också en hel del studier av verkligheten - Nya Torget. Ambitionen var inte att göra en exakt modell av torget, utan en rolig och lekfull inspelningsmiljö där man ändå tydligt kunde känna igen sig. Stadshotellet blev i modellen knallrosa, i verkligheten är det blekgult. Budgeten för projektet var nästan obefintlig, och det mesta är gjort av återvinningsmateral, det har till viss del styrt utseendet på detaljerna. Inför filminspelningsdagarna flyttades torgmodellen till biblioteket och där ska den förhoppningsvis visas upp för besökare framöver.

Här är ytterligare några länkar som kan vara av intresse:

Om konstnären som skapat fontänen med skulpturen, "Vänerskutan" :
http://sv.wikipedia.org/wiki/Per-Erik_Will%C3%B6

Om Mariestadsbon KG Gustafsson som gjort många av de vägskyltar som finns i Sverige:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10873566.ab

Om Mariestad i största allmänhet:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mariestad

Och här kan man se hur Nya Torget ser ut just nu - via webkamera från stadshuset:
http://www.mariestad.se/Mariestad/Startsida-Mariestad/Toppmeny/Om-Kommunen/Webbkamera.html