Recept

Kan man få receptet..?
Annas fruktflan
Räcker till 8 - 10 personer enligt Anna, men de har nog väldigt god karaktär!
Det här behöver du:
Pajdeg:
200 gr smör/margarin
5 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/3 tsk bakpulver

Fyllning:
3 dl Creme fraiche, 34 %
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Frukt och bär efter tillgång, men gärna 3-4 sorter

Topping:
2 dl aprikosmarmelad utan bitar
1 msk vatten
Så här gör du:
Smält smöret/margarinet och låt det svalna.
Blanda de torra ingridiensena, tillsätt det smälta avsvalnade och rör i hop. Tryck ut i en pajform och grädda omedelbart, 200 grader i ca 20 miniuter. Låt pajskalet svalna helt.

Rör samman Creme fraiche med florsocker och vaniljsocker. Bred ut i pajskalet och lägg på frukt (banan, nektariner, kiwi, mjuka päron) och bär (jordgubbar, blåbär mm).

Häll aprikosmarmelad och vatten i en kastrull och värm försiktigt. Skeda marmeladen ljummen över fyllningen och låt sedan stelna i kylskåp en stund.



Receptet kommer från "Annas pajer" av Anna Bergenström
Fransk chokladtårta
Räcker till ca 12 bitar
Det här behöver du:
Kakan:
200 gr mörk blockchoklad
200 gr smör eller margarin
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Glasyr:
150 gr mörk blockchoklad
1 dl vispgrädde
25 gr smör eller margarin

Till formen:
Lite matfett
Så här gör du:
Smält blockchokladen och matfettet.
Vispa ägg och socker.
Rör ned mjöl, bakpulver, samt choklad och matfett.
Häll smeten i en smord 2 liters form med avtagbar botten.
Grädda i 225 grader i exakt 12 min. Låt den vila till nästa dag.

Stjälp upp kakan på ett fat, man brukar få lossa bottnen med en kniv.

Lägg ingrediensena till glasyren i en kastrull värm försiktigt under omrörning, låt koka ihop något. Bred glasyren över kakan när den svalnat något. Servera med vispad grädde och gärna frukt till.

Receptet har varit publicerat i tidningen Land i samband med en artikel om Alsters herrgårds (Frödings minnesgård utanför Karlstad) café.

Ett förbehåll när man bjuder på den här tårtan är att den gäst som har mage att kalla den för "kladdkaka" förvägras servering.
Schweizisk morotskaka
Räcker till 10 bitar
Det här behöver du:
200 gr finrivna morötter
200 gr finhackade hasselnötter (eller mandel)
4 ägg
2,5 dl strösocker
3 msk vetemjöl (alt 1/2 dl glutenfritt finmjöl)
2 tsk bakpulver

Matfett och ströbröd till formen.
Florsocker att sikta över den färdiga kakan.
Eventuellt ostcremé (samma som till Morotsmuffins, se nedan)
Så här gör du:
Vispa ägg och socker. Tillsätt resten och blanda väl. Häll smesten i välsmord och bröad rund form 1,5 l m löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen 200 grader i 50 minuter. Låt kakan svalna innan den stjälps upp.
Morotsmuffins med valnötter
Räcker till 9 stora eller 16 små muffins
Det här behöver du:
6,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
0,5 tsk salt
200 gr rumstempererat smör
1 dl brun farin
2 dl strösocker
2 dl mjölk
2 stora morötter, finrivna
2,5 dl hackade valnötter

Glasyr:
100 gr Philadelfiaost
4 msk smör
350 gr florsocker
1 tsk citronsaft

Topping:
Hackade valnötter
Så här gör du:
Blanda mjöl,bakpulver, kanel och salt i en skål.
Rör smör och socker pösigt, vispa i äggen och häll i mjölken. Häll blandningen över de torra ingredienserna, rör om försiktigt tills allt är blandat. Rör i valnötter och morötter. Fördela smeten i formar, fyll till strax under formkanten.
Grädda i ca 25 - 30 min i 180 grader för stora muffins, något kortare tid för små muffins.

Gör glasyren:
Rör ost och smöret mjukt, tillsätt florsocker och sist citronsaft. Fördela över muffinsen och garnera med valnötter

Mitt enda test med det här receptet slutade med att jag gjorde en stor kaka eftersom jag glömt köpa muffinsformar. Det blev ganska mycket längre gräddningstid, närmare 60 min.

Receptet har varit publicerat i tidningen Land och kommer ursprungligen från en bok som heter "Muffins och smoothies"
Lasagne
Räcker till 4
Det här behöver du:
Så här gör du: