Mina tittskåp

ANTIKVARIATET -16 Här har jag använt en färdigköpt butiksfront till undervåningen. I det vänstra skyltfönstret finns det lite olika böcker, i det högra är det enbart böcker av Karlfeldt. Barnvagnen har jag gjort själv och den innehåller sånghäften som min morfar gav ut för ca 100 år sedan.

MITT PRICKIGA CAFÉ april 2014 Inspirerat av Café Elvira i Götene. Innehåller en blandning av köpta och egentillverkade miniatyrer.

I MIN TRÄDGÅRD -13

LJUS & SÅNT dec - 12 Ett skyltfönster fyllt med allehanda ljusstakar och pynt på jultema.

BADRUM och BADRUMSAFFÄR 2012 Ett gammalt klockfodral byggt på Kållandsö för minst 100 år sedan fick rymma mitt badrum med tillhörande affär.

Detaljbild till fg. Taklampan som det bara syns lite av är gjord av korken till parfymen "Live in Love".

Badrummet.

SECOND HAND-AFFÄR 2011 En affär inredd och utrustad med saker som jag inte hittat någon bra plats för ännu. Just nu är det julpynt som säljs.

ÖSTERMALMSVÅNINGEN 2011 Jag tänker mig att det här är en del av en större våning på Östermalm där ägaren hamnat på obestånd och tvingats balka av och hyra ut. Hyresgästen är en kvinna som är intresserad av djur, miniatyrer och resor.

Detaljbild Östermalmsvåningen. Här är den kombinerade sov/arbetsrum/pentry-avdelningen.

Detaljbild Östermalmsvåningen. Den vänstra delen av salongen. Divanen har jag klätt på en kurs med Cilla - Minst.com. Soffbordet och rökbordet med lampan är egen design.

Detaljbild Östermalmsvåningen. Dockan har jag gjort själv. Korgstolen har Ma-Lou gjort. Byrån gjorde jag på en kurs med Weronica - Crazy4minis. Lampan ovanpå är egen design.

NYA TORGET 20011 Ett tittskåp fyllt med kopior av detaljer från torgmodellen.

KLOCKAFFÄR 2011 Jag köpte en gammal klocka på loppis, tog bort urverket och gjorde den till en klockaffär.

Undervåningen i klockaffären. En del klockor är köpta, andra har jag gjort själv. Bordsuret med en ängel på sidan är jag särskilt nöjd med!

Övervåningen i klockaffären. Ett vilsamt personalrum kanske?

ETT HÅL I VÄGGEN 2011 En liten butik som har en Mexikansk-Sydamerikansk prägel. Gjord i en gammal cigarrask. Den har tillkommit därför att jag har en massa miniatyrer som jag inte hittat något användningsområde för, bl a konserver och andra matvaror.

FOT-SPA FLAMINGO 2011 En ny men defekt toarullshållare som jag gjort ett litet fot-spa i.

Vänster sida av Fot-spaet.

Höger sida av fot-spaet. De fina tofflorna har Sylvia gjort.

SOMMARSTUGAN 2011 Mitt i vintern blev min sommarstuga färdig. Förutom kökspallarna, kökshurtsarna, pinnstolen och linneskåpet så har jag gjort alla möblerna själv.

Köksdelen i sommarstugan.

Hörnsoffan går förstås att göra om till sängar på natten.

Del av sovrummet på övervåningen i sommarstugan.

Detaljbild, sommarstugan. Den originella tavlan på väggen var ursprungligen menad som bordsskiva men så hittade jag fina träörhängen i Polen och gjorde soffbord av ett sånt istället. Så träramen fick istället en gammal karta i botten och två lätt makabra broscher som jag köpt för länge sedan, regalskeppet Vasa samt passagerarbåten Titanic.

ETT LITET JULSKÅP 2010 En ny och modern plåtburk med fönster blev grund för ett litet jultittskåp. Det är verkligen litet, bara 12 x 12 cm.

Jultittskåpet uppifrån.

HALLOWEEN 2010 Ett rum för en fåfäng häxa.

HÖSTRUSK - 10 Utescenen som hör ihop med mitt höstrum.

HÖSTRUM 2010 Ambitionen var att göra ett spökrum, men det blev ett lite kylslaget vardagsrum för någon som gillar rysare.

Vinden ovanför höstrummet.

Detaljbild från höstrummet.

Under höstrummet bor en råtta som har både TV och gungstol.

KVARTERSALTARE 2010 Vanligt förekommande i åtminstone Krakow. Tegelvägg av äggkartong, ljuslyktor av avsågade kulspetspennor. Blommorna kommer från ljusmanschetter.

MINNESSKÅP OM MIN PAPPA 2010 Min pappa gick bort 2006. Träfiguren som jag hittade på Slöjdmässan i Hjo liknade honom tyckte jag. På väggarna sitter svartvita bilder på pappa.

MOSKÉ 2010 Egenhändigt broderad bönematta. Minikopian av Koranen (som är fullt läsbar om man har bra syn och kan arabiska) är inhandlad i Marocko. Stället för Koranen är gjord av bitar av en träsolfjäder.

ETT ENKELT ANDAKTSRUM - 10 Gjort speciellt för utställningen i Skogskapellet 2010. Stol från KotteToys, bordet består av en oasishållare och ett snusdoselock.

KYRKSTYCKE sept -10 Inspirerad av många kyrkors överdådiga prakt. I systembolagets presentlåda som jag har gjort lite djupare. Utsidan har fått rött tegel, dvs äggkartong som klippts i bitar och limmats fast. Tornen är av diverse förpackningar.

Detaljbild kyrkstycke. Prästen hittade jag på en loppmarknad för flera år sedan. Han är egentligen lite för lång och får därför stå i en predikstol vars tak kommer från ett gravljus.

Detaljbild kyrkstycke. Psalmnummertavlan är egentligen ett örhänge. Psalmnumren står för "Guds kärlek är" och "Blott en dag" (1986 års psalmbok). Altrtavlan är en del av en prålig inomhustermometer som jag hittat på loppis.

MAROCKO 2010 Ett reseminne gjort av en tom sardinask, ett vykort, saltdeg, sand samt en bit av en konstgjord växt som jag fann på stranden. Sandslottets flagga är en bit av en cocacola-etikett.

JULEN ÄR HÄR! 2009 En gammal fruktlåda som jag har sågat upp fönster i och delat av till två våningar. En salig blandning av hemmabyggen och möbler från Netto och Indiska.

Detaljbild från jultittskåpet. En miniatyr av fruktlådan som jag inrett.

Övervåningen i jultittskåpet.

Jultittskåpet. Del av köket.

Jultittskåpet. Köksinredningen är hemmabyggd.

HOS OPTIKERN -09 Utgångspunkten är väntrumssoffan som jag gjorde av ett glasögonfodral. Förutom hyllan, Warhol-tavlan, 2 stetoskop och de flesta glasögonen, är allt egentillverkat.

Vänster sida av optikertittskåpet.

Höger sida av optikertittskåpet.

GALLERIET ok t-09 På Miniatyrforumet hade vi hösten -09 ett stolsprojekt. De som ville köpte färdiga stolar och dekorerade. Mina 3 stolar döpte jag till Äventyr, Lycka och Stillhet och satte i ett tittskåp. Ramen är tapetserad med samma ord som stolarna heter.

CHOKLADHJUL okt -09 En gammal chokladburk från Svea Choklad gav inspiration till en utomhusmiljö, ett lottstånd på en festplats, kanske är det Brunnbäck, vem vet.... Bakgrunden är en målad tavla med motiv av spelmän och dansare. På sidorna finns björkar och kulörta lyktor. Om man satsat på rätt färg kan man vinna choklad, en nalle eller en korg med varor.

SOMMARMINNE 2009 Vid mitt föräldrahem i Avesta finns ett gammalt äppelträd där grenverket med tiden kommit att bilda ett tak som perfekt skuggar trädgårdsmäblerna. Fotot visar en trevlig fikastund. Frukostbrickan är gjord av ett ströarlock och snören till handtag. Smörgåsen har Pia-Maria gjort. I korgen finns en bok, en tidning och en digitalkamera (egentligen en plastpryl från en etikett).

HARTMANS HÖRNA 2009 En gammal lagbok har fått nytt innehåll i form av en läshörna för polisen Hartman (bifigur i Anna Janssons kriminalromaner). Boksnurran och stolen är gjorda av byggsatser. Eva Johansson har gjort pionen. Gotlandssouvenirer och tavlor med Gotlandsanknytning ss en antik karta, en snäcktavla och en tavla av Meg Ersbacken. Duken ovanpå boksnurran är knypplad, jag har köpt den på Motala museum. Fårskinnet är äkta, polismössan är egenproducerad.

MITT NYA CAFÈ 2009 är insprerat av Brödboden här i Mariestad. Har belysning i kakmonter, en ljusskylt som talar om vilket nummer som betjänas, vem som har namnsdag mm. Det finns även en ljuslykta som lyser på bordet och en kaffevärmare med lysande "på-knapp".

Detaljbild från Mitt nya café.

PÅSKTITTSKÅP 2009 En vårlig utomhusmiljö och ett hönshus inrett i ett stort påskägg.

Detaljbild Påsktittskåp. I korgen finns ett påskägg med godis av cernit. Skatan är också av cernit.

Detaljbild Påsktittskåp. Hönshuset på undervåningen med reden av en bit av rastret från ett takplafond.

KUNGENS LILLA PIGA mars 2009 Har utgått från barnvisan med pigan som trots sin orimligt stora arbetsbörda är nöjd med sin lott. Högtalarlåda avdelad till två "rum" med olika karaktär. De fina porträtten har min svärdotter Anna gjort.

Den lilla pigans vrå. Sängen har gavlar av klädnypor. Katten är tovad av Cecilia Holm. Över sängen finns en bonad där det står: "Det är inte hur en har det, utan hur en tar det".

"Slottsdelen". Idel guldmålade möbler.

SKOGSMAT 2009 En trälåda med ordet "Skogsmat" inbränt på sidan satte fantasin i rörelse. "Affärsdisken" är av spånor från vårt elljusspår som jag klistrat på en papplåda. Sen finns det diverse bär, svamp mm gjort av cernitlera hela kryddor, blåbär av vallmofrö, lingon av vallmofrö och röd färg. Emaljhinken är av en tandkrämskork.

UTEPLATS 2008 Inrett i ett miniväxthus som jag köpt på loppis. Växter av nedklippta konstgjorda växter samt några egengjorda pelargoner. I rabatten finns sniglar som Eva Johansson har gjort.

Uteplatsen sedd från ovan. Längst bort står en minikopia av växthuset men med små plantor i. Utemöbler av metallstälningar till champangekorkar, bordsskivan är ett örhänge.

HATTAFFÄR 2008 Ett gammal tomt klockfordral har fått bli hattaffär med tillhörande modistsalong. Jag har gjort alla möbler själv samt en hel del av hattarna, några är köpta, andra har miniatyrvänner gjort till mig. Det finns hela 9 st lampor i det här tittskåpet!

Modistsalongen. En mängd små hattar finns i inredningen, tex godisskål och lampskärmar. På väggarna finns bioaffischer från "Karl för sin hatt" och "Prins hatt under jorden". Det finns också böcker med ordet "hatt" i titeln som tex "Mannen som förväxlade sin fru med en hatt". På väggen hänger en klocka som jag har gjort så att den ska likna det stora klockfordralet. Fåtäljen är gjord av en äggkopp.

Närbild på hattafären. Affärsdisken har en skiva av mönstrat glas och belysning underifrån. Hatten i mitten hmed blommor har Sylvia Karlsson gjort, strax nedanför till vänster finns en grön hatt som Lena Sundberg har virkat.

UTEDASS 2008 Ett färdigköpt utedass som jag målat i samma färger som vårt hus. På taket ligger korrugerad plåt, dvs avriven wellpapp. Och inuti finns allt man kan tänkas behöva på ett dass: ljusstake, papper, tidning att läsa mm.

ETT JAPANSKT RUM 2008 Jag fick en förpackning med dockskåpsmöbler från Japan, ungefär i skala 1:18. Jag tapetserade ett IKEA-skåp invändigt med rispapper och satte lackade lister över. Den lilla svarta teservisen som står på bordet har jag gjort av cernit-lera, jag har en liknande själv i skala 1:1

HISTORISKA HÖRNAN 2008 tillkom för att jag samlat på mig flera miniatyrer med historisk anknytning. Bordet är gjord av en 1000 år gammalt ekträ samt en trådrulle. Fåtöljen är gjord av papp, frigolit och skinnspill. IKEA-skåp.

VILD-HASSE 2008 När jag höll på med mitt torgstånd fick jag också idén att göra ett något om Vild-Hasse, korvhandlaren från Malung som blivit känd för sitt sätt att prata till sig kunder genom att skalda och förmedla bibelord. I Malung har han i "Vindarnas tempel" (en dragig lada) inrett butik och korvmuseum. Docka och charkprodukter av cernitlera och piprensare. Så finns där också en del pynt med skogsanknytning. Lådan jag använt är en presentlåda för vin, ett fack fick vara kvar som "övervåning".

Jag gjorde lite research för mitt Vild-Hasse-skåp på Hindersmäss i Örebro 2008 och träffade Vild-Hasse själv. Han verkade väldigt nöjd med att bli förevigad på det här viset!

ETT TORGSTÅND I MARIESTAD Upprinnelsen till det här tittskåpet är ett gemensamt projek på forumet: "Torgstånd". Det är inrett i en trälåda för delikatesser som jag har fördjupat lite. Förebilden är Boman som står på torget i Mariestad varje onsdag och lördag. Han säljer ekologiskt och närproducerat efter säsong. De flesta grönsakerna är gjorda av cernitlera. Har kostat på mig några fina trådkorgar som Mona i Filipshyttan har gjort. Postlådan finns med som nutids- och utomhusmarkör. Bakrundsbilden är från 70-talet, varuhuset Knallen.

ROBBANS GARAGE 2007 En uttjänt picknick-väska fick bli platsen för en röd Amazon i skala 1:18 På hyllorna finns div småsaker som nog säger mer om min uppfattning om bilreparationer än om verkligheten. På golvet finns en svets (gjord av en färgpatron), en cykel, en soptunna samt brandsläckare och oljefat (de två sista är cigarettändare egentligen). På hyllan står även en ännu mindre Amazon...

FYRA BEGRAVNINGAR OCH ETT BRÖLLOP 2007 Under ett intensivt halvår så inträffade en rad saker som gjorde att jag besökte kyrkor ovanligt ofta. Så fick jag syn på en gravlykta som såg ut precis som ett litet kapell. Jag satte vit papp och blyinfattade föster (klisterark) i halva lyktan. Ett mätglas till hostmedicin blev dopfunt och en bit oasis blev altare med min konfirmationsnäsduk som altarduk. På psalmnummertavlan finns numren till en psalm från tre av begravningarna samt ett litet stentroll på golvet som får symbolisera "Trollmors vaggvisa" som vi sjöng på den fjärde begravningen. På altaret ligger en minikopia av brudbuketten, rosor av tråd och silkespapper omlindad med ståltråd.

Kapellet från ovan. På altaret står 2 ljusstakar som jag gjort av pärlor och smyckedetaljer. Altartavlan är en liten Jesus-tavla som jag köpte i en katolsk kyrka i Kenya.

SLÖJDHUSET 2007 Jag gillar hemslöjd och hantverk och har under åren testat många tekniker själv. En liten glimt av det har jag försökt fånga i det här tittskåpet som jag inrett i en låda (urspungligen från en byrå el dy, handtaget finns kvar högst upp) som jag hittade i min pappas snickarbod. Därför passade det bra att göra en snickarbod i tittskåpet också.

LOPPMARKNAD 2007 Jula BK:s årliga loppmarknad inspirerade mig till det här tittskåpet. En hel del saker har jag samlat på mig som jag inte har någon användning av, så en loppis passade bra. Dessutom tillverkade jag tavlan som hänger på väggen, förebilden har jag fotograferat i en sommarstuga och jag skulle gärna bära den till en riktig loppis om jag fick!

MITT AFRIKA 2006 Ett reseminne. Under en resa till Kenya ingick även en safari inklusive besök i en Massajby. En rolig men samtidigt lätt skrämmande upplevelse! Lite här och var i landet hittade jag miniatyrer (som väl mest var avsedda som nyckelringar och kylskåpsmagneter) som jag satte i en telåda av bananblad. 2 massajpallar hade jag från början, tyvärr försvann den ena någonstans på resan. Ingenstans fanns ett litet bord att köpa, förstod så småningom att de inte använde bord. Det finns en liten brasa i det här tittskåpet gjord av pinnar och rött silkespapper. Ett batteridrivet värmeljus gör brasan levande!

GREKLAND 2005 Ett reseminne. Vårt hotell hette Fedra och var putsat vitt med blå bågar över balkongerna. Systembolagets presentlåda (avdelad till två våningar) passade perfekt till detta. I en souvenirshop fanns den blåa möbeln - identisk med den på hotellet och trots att miniatyren var svindyr köpte jag den. Dockan är en omstylad ängel som inte riktigt kan hålla armarna nere. Sen finns här idel kylskåpsmagneter! Växten på balkongen som ska föreställa bougainvillea gjorde jag 2008 och den gröna kannan i vinkällaren kommer från Riga, samma år.

KONDITORI 2007 Att gå till ett konditori och välja bakverk från en välfylld disk är alltid ett nöje! Jag gjorde ett miniatyrkonditori i en kakburk från Pricks. I stort sett allt i lådan är färdigköpt, men några tavlor på väggarna har jag gjort av inramade motiv från en grekisk bakelsekartong.

Konditoriet från ovan.

TRÄDGÅRD 2007 I en trädgårdslykta gjorde jag min vilsamma trädgård. Lundbymöbel och träd av äppelkvist och konstgjord bladslinga. Lavendelrabatten består av uppklippta ljusmanchetter.

Trädgården från ovan.

NATTSUDD 1999 Den här jazzklubben har sin start i jazzkvartetten som Panduro sålde. Och så hittade jag radion som var perfekt som tittskåp när jag fått ur innanmätet. Bardisken består av två små, djupa fotoramar ställda i vinkel. Bartendern är en dekorerad vinkork, han saknar underkropp men det syns inte. Den lilla pojken får stå på en pall - en Martinikork från mitt 50-årsfirande. Taket är av perforerad plåt med en gul ljusslinga nedstucken i hålen. I mitten i framkanten sticker en vev med röd knopp ut, vevar man runt spelar en speldosa "As times goes bye". Bara cigarettröken fattas!

BARNKAMMARE 2006 Inredd i en barnväska Färdigköpta möbler och bebis. Tavlor och mobil är egna alster. Fönsterlampan (som lyser!) är gjord av en tårtljushållare.

GODISAFFÄREN 1997 (men har kompletterats efterhand) Ett av mina första tittskåp som jag gjorde i "udda låda", en gammal Cloettalåda i plåt. Disk, hylla och expedit från Panduro. Kunden kommer från Island. En del hemgjort godis (strössel och bitar av hopprep och halsband), annat är färdigköpt. I hyllan står en miniatyr av Cloettalådan.

ETT FÖNSTER MOT VÄSTKUSTEN 1989 Ett reseminne. Jag är uppvuxen bland skogar och små sjöar. När jag första gången kom till västkusten blev jag helt betagen över oändligheten i vyn. Jag samlade små, små snäckor och när jag kom hem gjorde jag det här tittskåpet. Stranden är sand på trolldeg (som krympt med åren), fisknät av svartmålat löknät och glaskul. Måsar av trolldeg. Bakgrund och kaveldun av textil.

De flesta tittskåp som jag inrett har tillkommit på följande vis: Jag har hittat en burk, låda, väska eller något annat som haft ett speciellt ändamål och med utgångspunkt från ändamålet har jag inrett en miniatyrmiljö. Ibland använder jag även en typ av tittskåp som IKEA har sålt, men de rymmer inte särskilt mycket. Flera av tittskåpen har en personlig botten och det är roligt att få med miniatyrer av saker som jag har själv eller minns från min barndom. En extra knorr blir det om jag kan få till en miniatyr av lådan i sitt ursprungliga syfte att sätta i tittskåpet!