MIN MINIATYRHISTORIA

Mitt allra minsta tittskåp.


Det som är litet har alltid roat mig. När jag var liten gjorde jag egna dockskåpsmöbler av trådrullar, tändsticksaskar mm. Min farbror snickrade ett enkelt dockskåp till mig som också fungerade som underrede till min storasysters Lundby. Något äldre intresserade jag mig för akvarier med växter och fiskar, det blev ju också en form av miniatyrskapande. Ännu lite äldre, när jag arbetade på sjukhus, fick jag en dag syn på att de tillverkade dockskåpsmöbler på arbetsterapin, och jag köpte så jag fick ihop ett helt möblemang. Under ett Stockholmsbesök upptäckte jag butiken "no 9" i Gamla Stan som sålde precis allt som man behövde för att förverkliga den dockhusdröm som jag fått. Och sedan dess har jag varit fast! Nu följde flera år av samlande för egentligen hade jag varken tid, plats eller råd helt leva ut mitt intresse. Det har jag lyckligtvis numera!

Under de senaste åren har jag kommit i kontakt med andra miniatyrintresserade och även blivit varse vidden inom miniatyrintresset. Det finns oändliga variationer och man kan bestämma sin egen nivå, köpa färdigt och någorlunda billigt, tillverka själv eller samla rariteter. Om man tillverkar själv får man användning för alla sina tidigare färdigheter inom olika hantverk, och så får man lära nytt det man inte tidigare kunde. Mitt minatyrintresse ger mig glädje och avkoppling.

Förutom händelser och diverse lådor och ting som jag hittar är mina viktigaste inspirationskällor andra miniatyrister som jag träffar i tex Göteborg, ett miniatyrforum på internet samt böcker och tidningar om miniatyrskapande (se länksidan).

När jag gör mina små rum blandar jag friskt. Jag tillverkar själv av både nyköpt och återvunnet material (läs: sopor), jag handlar skapligt billiga saker från olika web-shopar och så finns det en och annan dyrgrip som jag bara måste ha! Mestadels har jag sysslat med tittskåp, jag har bara gjort två stycken dockhus. Skalan är oftast 1:12

Mycke nöje bland mina små rum!

Birgitta